27. JazzTime Rijeka

27. Jazz Time Rijeka ovaj četvrtak otvara svoja vrata

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju njegovanja jazz izričaja, JazzTimeRijeka festival ovaj tjedan, po 27. put za redom, otvara svoja vrata na radost svih ljubitelja vrhunske glazbe donoseći u svom programu ono najbolje od aktualnih zbivanja svjetske i domaće jazz scene, ovaj put s naglaskom na glazbenike koje povezuje ljubav prema jazzu i “gradu koji teče”. Više “27. Jazz Time Rijeka ovaj četvrtak otvara svoja vrata”

27. JazzTime Rijeka - logotip

Predstavljen atraktivan glazbeni program 27. JazzTimeRijeka festivala

Zoran Majstorović svira arapski instrument ud
Zoran Majstorović svira arapski instrument ud

Za točno deset dana grad Rijeka će po 27. put za redom imati privilegiju postati pulsirajuća jezgra aktualnih zbivanja svjetske i domaće jazz scene s naglaskom na glazbenike koje povezuje ljubav prema jazzu i gradu koji teče.

Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe ove će se godine održati u periodu od 15. do 17. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku uz sjajan glazbeni program koji će vanserijskim aranžmanima zaintrigirati zaljubljenike u jazz glazbu i dostojno zaokružiti 27 godina postojanja.

Jedinstvenim umjetničkim interpretacijama jazz standarda u novo izdanje festivala, u četvrtak 15. studenog, uvest će nas jedna od najeminentnijih pjevačica u povijesti hrvatske glazbe, svestrana Radojka Šverko, u pratnji riječkih glazbenika, od reda vrhunskih glazbenih profesionalaca, cijenjenog pijanista prof. Vladimira Babina, kontrabasista Henryja Radanovića i bubnjara Tončija Grabušića. Večer prvog dana festivala nastavlja se u atriju HKD-a uz domaću elektro-akustičnu senzaciju Techno Vikings. Mladi talenti Luka Vrbanec, Petar Matošević, Paolo Gortan, Mathias Butul i Jurica Prodan svojim će energičnim spojem četiri saksofona i bubnja nesumnjivo rasplesati publiku JazzTimeRijeka festivala.

Techno Vikings
Techno Vikings

Glazbeni program sljedećeg dana, petak 16. studenog, uveličat će i sjajan Zoran Majstorović 4tet čiji zvuk možemo potražiti negdje između tradicionalnog bluesa i hard bop zvuka pa sve do modernog jazza sa uvijek jasno izraženim poštovanjem za tradiciju jazz glazbe. Riječki jazz glazbenik, multiinstrumentalist, skladatelj i aranžer Zoran Majstorović u svojem kvartetu ugošćuje trojicu fenomenalnih glazbenika s kojima dijeli jednaku ljubav prema jazz glazbi, američkog orguljaša Roba Bargada te austrijske glazbenike; saksofonista Michaela Eriana i bubnjara Klemensa Marktla. Ono što je nesvakidašnje u ovom sastavu jest spoj arapskog instrumenta uda, izravne preteče lutnje, sa “tradicionalnim” jazz instrumentima kao što su saksofon, bubanj i orgulje. Večer drugog dana festivala u atriju HKD-a zagrijat će topli ritmovi The Mystic Rose Ensemble, riječkog kvarteta koji svojim specifičnim altom predvodi Barbara Štimac, koja je također imala čast i privilegiju sudjelovati u provedbi premijernog izdanja festivala JazzTimeRijeka u suradnji sa pokojnim Vladimirom Gašparovićem – Gašom. Na pozornici festivala prate je pijanist David Baumgarten, svestrani bunjar riječke scene Edin Botić i legendarni kontrabasist Darko Mihelić Boćo.

The Mystic Rose Ensemble
The Mystic Rose Ensemble

Trodnevno izdanje festivala, u subotu 17. studenog, zaokružit će nastup jednog od najpriznatijih gitarista mlađe generacije koji se posljednja dva desetljeća nalazi na čelu jazz i suvremene glazbene scene, Kurta Rosenwinkela, koji će se publici JazzTimeRijeka festivala predstaviti svojim Kurt Rosenwinkel Standards Trijom s kojim će predstaviti revidirano izdanje svojih hvaljenih, ali i tuđih svevremenih klasika koje rekonstruira u vlastitom izrazu na jedan osoban, ali i sasvim neočekivan način. Nakon ovog sjajnog trija, 27. izdanje JazzTimeRijeka festivala ispratit će Blues Brothers Project u izvedbi SuperCover Banda, koncertna priča koja nas vodi u svijet braće Jakea i Elwooda Bluesa. Pjesme poput “Peter Gunn Theme”, “Do You Love Me” i “Sweet Home Chicago” možete čuti u energičnoj izvedbi SuperCover Banda koji vizualnim identitetom Blues Brothersa prati i zaokružuje ovaj projekt, a čine ga riječki glazbenici; Domenik Tuna (vokal, usna harmonika), Andy Cech (bubnjevi), Eugen Srdoč (bas), Matko Basara (klavijature, orgulje), Borna Benko (gitara), Tonči Trinajstić (saksofon) i Marin Perišić (truba).

Blues Brothers Project by SuperCover Band
Blues Brothers Project by SuperCover Band

Ovakvim raznovrsnim programom u tri dana vrhunskih jazz koncerata s jedinstvenim umjetnicima, riječka publika dobiva glazbeni događaj koji se ne propušta!

Jednodnevne ulaznice za najavljene koncerte mogu se naći u pretprodaji preko online sustava Entrio.hr te u poslovnicama Dallas Music Shop Rijeka i Croatia Records – Rijeka po cijeni od 70 kuna. Trodnevna festivalska ulaznica također je dostupna u prodaji po cijeni od 150 kuna.

Pokrovitelji:
Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko – goranska županija, TZ Grada Rijeke, Botel Marina, Radio Rijeka, Novi list, THOMASTIK-INFELD, ART of MUSIC Rijeka, Promocija d.o.o., Mixer.hr

27JazzTime - Kurt Rosenwinkel

Kurt Rosenwinkel Standards Trio na 27. izdanju festivala JazzTimeRijeka

Kurt Rosenwinkel, jedan od najpriznatijih gitarista mlađe generacije koji se posljednja dva desetljeća nalazi na čelu jazz i suvremene glazbene scene, predvodi niz sjajnih glazbenih veličina koje će upriličiti novo, 27. izdanje najdugovječnijeg festivala jazz glazbe na Kvarneru – JazzTimeRijeka! Ovogodišnje izdanje festivala održat će se u periodu od 15. do 17. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Više “Kurt Rosenwinkel Standards Trio na 27. izdanju festivala JazzTimeRijeka”

Damjan Grbac (JazzTimeRijeka): “U svakom svjetskom kulturnom društvu jazz glazba ima svoje mjesto”

Jazz Time Rijeka, najdugovječniji festival jazz glazbe na Kvarneru, i ove godine još jednom postaje središte glazbenih zbivanja u Rijeci.

Jazz Time Rijeka manifestacija je od iznimnog značaja, koja se svojom tradicijom etablirala ne samo na razini grada Rijeke već i cijele države, te svojim predanim radom i promocijom glazbe i kulture kontinuirano napreduje iz godine u godinu. Više “Damjan Grbac (JazzTimeRijeka): “U svakom svjetskom kulturnom društvu jazz glazba ima svoje mjesto””