Program festivala


Kurt Rosenwinkel

Kurt Rosenwinkel je američki jazz gitarist i pijanist, kompozitor, bend lider, producent, pedagog i vlasnik izdavačke kuće Heartcore Records, stasao ranih ‘90-ih na glazbenoj tradiciji Philadelphije koja je duboko povezana s poviješću glazbe na vrlo životan način.
Svjetski priznat kao jedan od najutjecajnijih gitarista i kompozitora mlađih od 50 godina, Kurt Rosenwinkel je talentirani inovator, a njegova glazba duboko melodična i nastala na bogatoj tradiciji jazza. Kroz više od četvrt stoljeća bogate karijere, tijekom kojih je surađivao s iznimnim kolegama glazbenicima, među kojima su Brad Mehldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter, te cijenjenim jazz pionirima poput Joea Hendersona, Paula Motiana i Garyja Burtona, s kojim je nastupao već s nepunih 20 godina, Rosenwinkel je kovan u zvijezde kao jedan od tehnički najpotkovanijih, najnadarenijih i najutjecajnijih gitarista svoje generacije. Nošen na ramenima tako važnih uzora, našao je plodno tlo za uzdizanje vlastite umjetnosti u nove sfere, razvijajući jezik kao nijedan drugi gitarist prije njega. Pored toga što je razvio dubok odnos prema tradicijama jazza sa svim njegovim raznovrsnim pokretima i erama, od bebopa preko post-bopa do električnog jazza, Kurt Rosenwinkel je također pravi ljubitelj rock glazbe, hip-hopa, avangarde, svih formi klasične glazbe, flamenca i brazilskih ritmova koje kroz svoju glazbu provlači besprijekorno i s iznimnom lakoćom. Njegov fluidan stil zaradio mu je hvalospjeve svjetski priznatih gitarista poput Pata Methenyja i Johna Scofielda, s kojim je već imao priliku nastupati na obali Lijepe naše.


Radojka Šverko

Radojka Šverko
Kako je to lijepo opisao Davor Hrvoj, dobri duh jazz glazbe, Radojka Šverko je poznata kao svestrana glazbenica koja s jednakim žarom i uspjehom pjeva pop, jazz, soul, world music, gospel, sakralnu i klasičnu glazbu. Njen predivan, moćan glas uvijek ispunjava dvoranu u potpunosti, a njezine izvedbe odaju umjetničku osobnost koja ima kontrolu i sigurnost, predanost, profinjenost i osjećajnost, uvijek na visokoj estetskoj razini. Proslavljena glazbena diva prošle je godine u Lisinskom obilježila velikih 50 godina međunarodne karijere tijekom kojih je primila mnogobrojna priznanja i nagrade, predstavila nekoliko desetaka samostalnih albuma, te još toliko kao gošća mnogobrojnim renomiranim glazbenicima, a svojim raskošnim glasom osvaja domaću i inozemnu publiku.


Zoran Majstorović 4tet

Zoran Majstorović 4tet
Zoran Majstorović 4tet čiji zvuk možemo potražiti negdje između tradicionalnog bluesa i hard bop zvuka pa sve do modernog jazza sa uvijek jasno izraženim poštovanjem za tradiciju jazz glazbe. Riječki jazz glazbenik, multiinstrumentalist, skladatelj i aranžer Zoran Majstorović u svojem kvartetu ugošćuje trojicu fenomenalnih glazbenika s kojima dijeli jednaku ljubav prema jazz glazbi, američkog orguljaša Roba Bargada te austrijske glazbenike; saksofonista Michaela Eriana i bubnjara Klemensa Marktla. Ono što je nesvakidašnje u ovom sastavu jest spoj arapskog instrumenta uda, izravne preteče lutnje, sa “tradicionalnim” jazz instrumentima kao što su saksofon, bubanj i orgulje.


Techno Vikings

Techno Vikings
Mladi talenti Luka Vrbanec, Petar Matošević, Paolo Gortan, Mathias Butul i Jurica Prodan svojim će energičnim spojem četiri saksofona i bubnja nesumnjivo rasplesati publiku JazzTimeRijeka festivala.


The Mystic Rose Ensemble

The Mystic Rose Ensemble
Riječki kvartet koji svojim specifičnim altom predvodi Barbara Štimac, koja je također imala čast i privilegiju sudjelovati u provedbi premijernog izdanja festivala JazzTimeRijeka u suradnji sa pokojnim Vladimirom Gašparovićem – Gašom. Na pozornici festivala prate je pijanist David Baumgarten, svestrani bunjar riječke scene Edin Botić i legendarni kontrabasist Darko Mihelić Boćo.


Blues Brothers Project by SuperCover Band

Blues Brothers Project by SuperCover Band
Blues Brothers Project u izvedbi SuperCover Banda, koncertna priča koja nas vodi u svijet braće Jakea i Elwooda Bluesa. Pjesme poput “Peter Gunn Theme”, “Do You Love Me” i “Sweet Home Chicago” možete čuti u energičnoj izvedbi SuperCover Banda koji vizualnim identitetom Blues Brothersa prati i zaokružuje ovaj projekt, a čine ga riječki glazbenici; Domenik Tuna (vokal, usna harmonika), Andy Cech (bubnjevi), Eugen Srdoč (bas), Matko Basara (klavijature, orgulje), Borna Benko (gitara), Tonči Trinajstić (saksofon) i Marin Perišić (truba).