Festival

Međunarodni festival jazz glazbe JazzTime Rijeka – festival slobode i demokracije koji promiče vrijednosti humanog građanskog društva

Ako imate festival koji traje 25 godina i oko njega još uvijek svi trepere, organizator, lokalna i šira zajednica, glazbenici i publika, ako donosi smiješak na njihova lica, zadovoljava i podgrijava njihovu strast za kulturom, to je potvrda da se radi o manifestaciji koja zavređuje da ju se čuva kao kap vode na dlanu jer je to nešto doista vrijedno!

Osim što obogaćuje kulturni život grada Rijeke, JazzTime Rijeka ima velik značaj za riječke glazbenike i riječku jazz scenu. Naime, mnogi su, danas afirmirani hrvatski jazz glazbenici, stasali pohodeći koncerte na tom festivalu. Na njima su se napajali dobrom glazbom, na njima je kresnula prva iskra koja je zapalila vatru u njihovim srcima i razvila njihovu strast prema jazzu. Nastupi uglednih glazbenika svjetske klase koji su zahvaljujući pozivu organizatora došli u Rijeku: tenor saksofonista Bennyja Golsona, gitarista Kennyja Burrella, bariton saksofonista Ronnieja Cubera, gitarista Johna Scofielda, alt saksofonista Jesseja Davisa i Bobbyja Watsona, pjevačice Norme Winston, pijanista Keitha Tippetta i drugi, bili su sjajan poticaj mladim glazbenicima za donošenje odluke da se posvete ovom glazbenom idiomu. Naravno, na festivalskim su ih koncertima nadahnjivali i najbolji hrvatski jazzisti, među ostalima Boško Petrović te vodeći predstavnici riječke jazz scene. Uz to što su uživo slušali koncerte, glazbenici i publika aktivno su sudjelovali u popratnim manifestacijama i jam sessionima što je dodatno podgrijavalo njihovu strast prema jazzu. Mnogi su poslije nastupali na festivalu, neki od njih su krenuli na studij jazza, naravno ne u Hrvatskoj nego u inozemstvo: Trst, Klagenfurt, Graz i dalje, te stekavši naobrazbu, vraćali su se u Rijeku, osnivali sastave i svojim nastupima obogaćivali kulturnu ponudu grada. Stvarali su nešto što danas nazivamo Kvarnerskim jazz krugom koji je jedno od najvažnijih središta jazza u Hrvatskoj.

Grad Rijeka je brzo shvatio važnost festivala za poboljšanje kulturne promidžbe te podizanje njegova ugleda i promidžbe u svijetu i uvrstio ga je među prioritete svoje kulturne politike. Pokazali su to i oni zbog kojih se festival prvenstveno održava, publika koja ovu manifestaciju uvijek pohodi u velikom broju dajući joj tako podršku, a onima koji odlučuju o sufinanciranju znak da je to nešto što želi i treba. Kvalitetu JazzTimea Rijeka prepoznali su umjetnički krugovi, ali i mediji, pisani, elektronski i drugi, ne samo oni koji su bili blagonakloni iz lokalpatriotskih ili prijateljskih razloga, obogaćujući tako svoje sadržaje zanimljivim reportažama. HRT je za svoju emisiju Vrijeme je za jazz radio priloge koji su nailazili na odobravanje gledatelja. “Novi list” je od samog početka uvidio važnost festivala, ne samo sa stanovišta podrške lokalnom kulturnom događaju uz koji je prirodom posla povezan, nego i zbog kvalitete programa koji zavređuje da se o njemu piše. I ta je novinska kuća zaslužna što je održan kontinuitet festivala, a 25 godina je respektabilan pokazatelj.

Naravno najzaslužniji su oni koji su svoj zanos prema jazz glazbi podredili radu u organizaciji festivala: Dorian Hatta koji je utemeljio JazzTime Rijeka, Vladimir Gašparović-Gašo koji je spojio entuzijazam i profesionalni odnos prema poslu odredivši smjernice, kao i Damjan Grbac koji nastavlja u istom duhu, u duhu jazza, a jazz je oduvijek bio glazbeni žanr koji djeluje na načelima slobode, demokracije, spajanja, rušenja predrasuda, tolerancije i mira. Zato je ovaj festival puno više od još jedne glazbene manifestacije, on djeluje edukativno i promiče vrijednosti humanog građanskog društva u skladu s imageom Grada Rijeke.

Davor Hrvoj


Arhiva festivala: 2004., 2005., 2006., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2017.