Program festivala

Petak – 24.11., 20:00 sati – HKD na Sušaku

Charles Tolliver Tentet

26JT-izvodaci-charles_tolliver
Foto: Davor Hrvoj

Uz Jazz.hr festival u Zagrebu, i najdugovječniji kvarnerski festival uključuje se u obilježavanje 100. obljetnice rođenja velikana jazza, pijanista i skladatelja Theloniousa Monka. Jedan od najvećih stručnjaka za Monkovu glazbu, trubač Charles Tolliver rekonstruirao je glazbu s albuma “Thelonious Monk at Town Hall”, koji donosi snimku povijesnog koncerta 1959. u Gradskoj vijećnici u New Yorku. Prikaži više

Neuobičajenom podjelom uloga u kojoj su uz ritam sekciju svirali tubist, svirač francuskog roga, trombonist, trubač, te bariton, tenor i alt saksofonisti, Monk i orkestrator Hal Overton tom su prigodom ostvarili poseban zvuk. No, budući da su partiture poslije snimanja izgubljene, Tolliver je povodom pedesete godišnjice od snimanja albuma transkribirao glazbu s tonskog zapisa i priredio materijal za izvođenje s tentetom u kojem su svirali vodeći američki jazzisti. Posebnost ova dva koncerta, riječkog i zagrebačkog, jest u tome što će mu partneri u izvedbi tog djela biti hrvatski glazbenici koji će izvoditi Monkova djela, od kojih su u međuvremenu sva postala jazz standardi, neke od najboljih ikad napisanih jazz skladbi.

Nastupaju: Charles Tolliver Tentet – Thelonious Monk 100th Celebration, Charles Tolliver – truba / trumpet, Peter Firšt – truba / trumpet, Ivan Marincel – trombon / trombone, Saša Nestorović – tenor saksofon / tenor saxophone, Miro Kadoić – alt saksofon / alto saxophone, Krešimir Kottek – bariton saksofon / baritone saxophone, Joe Kaplowitz – tuba / tuba, Hrvoje Pintarić – francuski rog / french horn, Hrvoje Galler – glasovir / piano, Ivar Roban Križić – kontrabas / double bass, Janko Novoselić – bubnjevi / drums


Forest GIIPUJA

26JT-izvodaci-forest_giipuja
Foto: Marin Ančić

Damjan Grbac, kontrabasist iz Kastva s diplomom Tršćanske jazz akademije, glazbenik je kakvih uvijek kronično nedostaje u svakom društvu. On je istraživač, inovator i beskompromisni umjetnik koji ne poznaje granice u interpretaciji istarske i primorske tradicionalne glazbe, inače zaštićene od UNESCO-a.
Nakon dva snimljena nosača zvuka “GIIPUJA” i “Gerbaz GIIPUJA” za diskografske kuće Aquarius i Menart postavilo se pitanje “a što je sljedeće?”, Grbac nas opet iznenađuje novim projektom pod nazivom “Forest GIIPUJA”.
I opet sa starom ekipom vrhunskih glazbenika polazi u avanturu, put u glazbeno međuzemlje Istre i Primorja gdje, kažu legende, caruju strašna bića i vilenjaci.Prikaži više

Šuma, prava stoljetna šuma u Parku prirode “Učka” bila je pozornica i studio u kojem su, Damjan Grbac kontrabas, Tonči Grabušić bubnjevi, Andreas Marinello saksofoni i Marko First violina i sopile, priredili koncert za vilenjake, šumske stvorove, strašna bića i ponekog začuđenog planinara, i sve to audio i video snimili. Prekrasni kadrovi prirode i zvuk akustičnih instrumenata u šumskom ambijentu praznik su za uši i oči slušatelja.
Virtuozne solo dionice i teme isprepliću se ambijentalnom glazbom koja se stopila s prirodnim okruženjem. “Zapravo tu glazbu smo vratili tamo gdje joj je i mjesto,” kaže nam Grbac. “Ambijent i zvuk strahovito je inspirativno djelovao na nas tako da smo skladbe već snimljene na prošlim nosačima, kao i nekoliko novih, odsvirali na posve nov način.” Ovakav projekt, prvi je u Hrvatskoj i bit će dostupan na tržištu po prvi puta na USB sticku. A tko zna što će nam ovi umjetnici još prirediti, možda promociju u šumi…?
Vjerujemo da će netko u Hrvatskoj prepoznati ovakakv projekt kao idealan za promociju hrvatske glazbe izvan naših granica.
Prepoznavši kvalitetu, projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Park prirode Učka, Hrvatsko društvo skladatelja, G.I.S. d.o.o.

Nastupaju: Damjan Grbac – kontrabas, Marko First – sopele, violina, okarina, Andreas Marinello – sax sopran, sax tenor, Tonči Grabušić – bubnjevi / udaraljke


Subota – 25.11., 20:00 sati – HKD na Sušaku

Jed Becker’s Blues Explosion feat. Elvis Stanić

26JT-izvodaci-jed_beckers-elvis_stanic
Vanserijski aranžmani Jed Becker’s Group i Elvisa Stanića donose nesvakidašnji spoj bluesa i puhačke sekcije

Ovom prigodom će im se u vanserijskom aranžmanu osmišljenom originalno za proširenu postavu, koja na nesvakidašnji način spaja blues i puhačku sekciju u sastavu Robert Mikuljan (truba), Tonči Trinajstić (alt saksofon), Franjo Črnjarić (tenor saksofon), Toni Železnik (bariton saksofon) i Slobodan Fak (trombon), pridružiti i Elvis Stanić, riječki glazbenik za kojeg ne postoje tajne glazbenog zanata, koji je ujedno maštovit, prepoznatljiv i posvećen kreativnom procesu stvaranja glazbe.Prikaži više

Sastav Jed Becker’s Group u njegovoj baznoj postavi čine trojica vrhunskih glazbenika prepoznatih diljem regije, koji izvode najpoznatije klasike i standarde bluesa i rocka.

Vođa projekta je strastveni blueser Emir Grozdanić, gitarist i pjevač koji je pored dugogodišnjeg studijskog i pedagoškog rada cijelu svoju karijeru posvetio autorskom blues izričaju nastalom na krilima istinskih gitarstičkih velikana poput Stevie Ray Vaughna i Erica Claptona, a upravo će sljedeće godine njegov rad biti prezentiran u obliku novog nosača zvuka. Ritam sekciju ovog trija čine Damjan Grbac na bass gitari, akademski obrazovani glazbenik i ravnatelj riječkog međunarodnog “Jazz Time Rijeka” festivala te ujedno vlasnik tri hvaljena autorska albuma “GIIPUJA”, “Gerbaz GIIPUJA” i “Forest GIIPUJA”, a na bubnjevima im se pridružuje Tonči Grabušić, svestrani glazbenik odlikovan strukovnom nagradom “Status” za najboljeg jazz bubnjara u Hrvatskoj te mnogim drugim priznanjima struke tokom 35 godina duge karijere.

Ovom prigodom će im se u vanserijskom aranžmanu osmišljenom originalno za proširenu postavu, koja na nesvakidašnji način spaja blues i puhačku sekciju u sastavu Robert Mikuljan (truba), Tonči Trinajstić (alt saksofon), Franjo Črnjarić (tenor saksofon), Toni Železnik (bariton saksofon) i Slobodan Fak (trombon), pridružiti i Elvis Stanić, riječki glazbenik za kojeg ne postoje tajne glazbenog zanata, koji je ujedno maštovit, prepoznatljiv i posvećen kreativnom procesu stvaranja glazbe.

Spoj virtuoznosti, perfekcije i dobrog zvuka Jed Becker’s Group publiku nikada još nije ostavio ravnodušnom, a njihovo stapanje sa svestranim glazbenikom Elvisom Stanićem; gitaristom, harmonikašem, skladateljem i producentom koji je publiku tokom posljednjih desetljeća osvajao uvjerljivim nastupom u raznim suradnjama i podžanrovima jazza, transformiralo je trio u eksplozivnu energiju na koju publika neće ostati imuna.

Nastupaju: Emir Grozdanić – gitara, vokal, Elvis Stanić – gitara, aranžmani, Karlo Lovrić – Hammond orgulje, Damjan Grbac – bas gitara, Tonči Grabušić – bubnjevi, Robert Mikuljan – truba, Tonči Trinajstić – alt saksofon, Franjo Črnjarić – tenor saksofon, Toni Železnik – bariton saksofon, Slobodan Fak – trombon


Zoran Predin & Giani Poposki Trio

Zoran Predin & Giani Poposki TrioKarizmatični slovenski kantautor i književnik Zoran Predin odavno je osvojio hrvatsku publiku svojom glazbom i šarmom. Ovaj svestrani umjetnik u svojoj dugoj glazbenoj karijeri koja je obilježila generacije stvarao je rock i pop glazbu, gipsy swing, dotaknuo se jazza, šansone…, a u Rijeku nam dolazi premijerno predstaviti svoj najnoviji glazbeni poduhvat nastao u suradnji s Giani Poposki Trijom.Prikaži više

Krajem kolovoza 2017., ponovno otkrivši svoju ljubav za bubanj i udaraljke, Giani Poposki, poznati vokal ljubljanske death metal grupe Noctiferia, na krilima velikog uspjeha njihovog prvog akustičnog albuma „Transnatura“ odlučio je osnovati akustični trio sa kojim želi realizirati svoje etno, balkan, fusion i post-rock glazbene ideje. Zvuk su upotpunila dvojica vrhunskih glazbenika – saksofon svira Jaka Birsa, producent i glazbenik dobro znan iz žanrovski vrlo različitih postava, dok za klavijaturama i klavirom sjedi Urban Grabenšek, pijanist i korepetitor poznatih solo vokala i vokalnih zborova kojeg izuzetno cijeni kompletna slovenska glazbena scena.

Upravo Giani Poposki, gitarist i bubnjar rođen u Prilepu pod velikim utjecajem makedonskog etna, Jaka Birsa koji saksofonom ruši granice među žanrovima, te

Urban Grabernšek, glazbeni multitalent koji uživa u izazovima, idealan su bend za novi glazbeni iskorak Zorana Predina. Ovaj nesvakidašnji koncertni etno jazz koncert čine autorske pjesme Zorana Predina, te izbor narodnih i popularnih bisera balkanskog etna i autorske glazbe Giania Poposkog.

Nastupaju: Zoran Predin – vokal, Giani Poposki – bubnjevi, Jaka Birsa – saksofon, Urban Grabernšek – klavir


Nedjelja – 26.11., 20:00 sati – HKD na Sušaku

Denis Razz i Henry Radanović Urban Minority

26JT-izvodaci-denis_razz-henry_radanovic

Uspješni hrvatski instrumentalisti Denis Razz i Henry Radanović iz svoje glazbene radionice donose prvi zajednički album imena “Urban Minority”. Riječ je o albumu na kojem predstavljaju osam jazz standarada i dvije autorske pjesme od kojih je jedna posvećena velikanu jazz glazbe Budu Powellu. Riječ je o tradicionalnom jazz zvuku, urbanog izričaja sa jedinstvenom kombinacijom kontrabasa i saxophona koji daje zanimljiv i specifičan zvuk. Nastojali su međuigrom dva instrumenta postići sinergiju zvukova koja pruža drugačije glazbeno iskustvo.Prikaži više

Probe za snimanje albuma su bile u jedinstvenom ambijentu – na rivi. Naime, probe su održavali u hostelu na brodu „Marina“. Jedinstveni ugođaj interijera broda bio je odlična atmosfera za stvaralački proces ova dva glazbenika koja se samo preslikala na trenutke snimanja u glazbenom studiju Roberta Funčića.

“Kada stvaram, pokušavam prenijeti impresiju, kolorite emocija. Volio bih, kada bih mogao, zapljeniti pažnju slušatelja glazbom jer mislim da imam puno toga za reći” , opisuje svoju glazbenu motivaciju glazbeni umjetnik Denis Razz.

Denis Razumović – Razz hrvatski je jazz saksofonist iz Rijeke koji od 13 godine kao samouki instrumentalist kreće u glazbene vode. Paralelno sa saxofonom, svira i flautu te gitaru. Obrazovao se na glazbenoj Akademiji u Grazu na odsjeku za jazz kod profesora Karlhainza Miklina. Poznat po mnogim nastupima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu te intenzivnoj suradnji sa lokalnim jazz glazbenicima, a osobito s članovima liburnijske jazz scene. Zajedno sa Elvisom Stanićem, Darkom Jurkovićem, Dorianom Hattom i Vladimirom Gašparovićem, jedan je od začetnika i realizatora manifestacije Jazz Time u Rijeci.

Bas gitarist i kontrabasist Henry Radanović nakon završene osnovne glazbene škole svira u riječkim pop-rock bendovima. Sa Elvisom Stanićem osniva Elvis Stanić Group s kojim osvaja i nekoliko Porina. Surađuje s najpoznatijim hrvatskim jazz glazbenicima s kojima uskoro dovršava i svoj samostalni CD. Dobitnik je nagrade Status 2002., 2003. i 2004 za jazz i pop-rock glazbu. Studijski je glazbenik i član orkestara na Porinu, Zadarfestu, Radijskom festivalu i drugom glazbenim priredbama.

Denis i Henry, prijatelji od djetinjstva, obojica su kroz život gradili svoje samostalne glazbene karijere. Nedavno,na jednom od zajedničkih druženja, sinula im je ideja o zajedničkoj glazbenoj suradnji koja bi obogatila njihove karijere. Rezultat njihove prijateljske sinergije i glazbene vizije je prvi album. Nazvali su ga “Urban Minority” želeći naglasiti urbanu notu svojeg jazz izričaja.

Novi album planiraju promovirati nastupima na raznim festivalima po Hrvatskoj.

Nastupaju: Denis Razumović Razz i Henry Radanović


Vedran Ružić – Spiritual Market

26JT-izvodaci-VedranRuzicSpiritual Market objedinjuje autorski jazz album Vedrana Ružića inspiriran zapisima putovanja Marka Pola i istoimeni prateći, zajednički osmišljen art film Johna Karduma i Ire Tomić.

Spiritual Market novi je autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika vidi glazbu, a dok svira čuje boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku.Prikaži više

Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu – Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Biočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma u trajanju cijelog albuma, koji su režirali i zajedno s Vedranom osmislili John Kardum i Ira Tomić, zaslužni i za Vedranov video s prvog albuma „Night Speaking“.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti u vremenski distorziranim ulogama. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Starca s planine, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, granica, ratova za naftu, medijske propagande, siromaštva, zagađenja i klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih osvrta i borbi samih autora. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom.

„Sretan sam što mogu kombinirati različite umjetnosti i u tome postavljati svoja pravila. Ovo je veliki izazov za nas kao glazbenike te vjerujem da će biti poseban osjećaj doživjeti izvedbu ovog projekta uživo budući da će se film prikazivati na velikom platnu, dok će jazz kvartet svirati na pozornici. Upravo je ta sinteza ono što ja nazivam konceptualnom i konceRtualnom umjetnošću.“, istaknuo je Ružić uoči premijere.

Projekt je to koji spaja umjetnosti na način da se upravo te umjetnosti dešavaju direktno na pozornici za vrijeme koncerta. Tako paralelno dok sviramo puštamo autorski film u trajanju 38 minuta s opisom putovanja Marka Pola na eksperimentalni način.

Do sada smo imali uspješne promocije u kinu sc u Zagrebu, art kinu Rijeci, Beču, kinu Valli u Puli, kinu Zlatna vrata u Splitu, ljetnom kinu Slavica u Dubrovniku, ljetnom kinu na Cresu, Opatiji te u Omišlju na arheološkom lokalitetu Mirine, jazz festivalima na Rabu, Poreču, Samoboru te Grožnjanu.

Nastupaju: Vedran Ružić – kontrabas, Pavle Miljenović-gitara, Borko Rupena-bubanj

Redatelji filma: Ira Tomić i John Kardum